Binnen- of Buitenshuis: De Beste Manier om de Zon te Weren

Binnen- of Buitenshuis: De Beste Manier om de Zon te Weren

In Nederland zijn we dol op de zon, maar te veel blootstelling eraan kan schadelijk zijn voor onze gezondheid en onze bezittingen. Wij krijgen dan ook geregeld de vraag: kan je de zon beter vanuit binnen of vanuit buitenshuis weren? In deze blog hebben we de voor- en nadelen op een rij gezet.

 

Wanneer kies je voor binnenzonwering

Binnenzonwering, zoals gordijnen, jaloezieën en tinten, bieden veel voordelen. Ten eerste is het relatief eenvoudig te installeren. Het is vaak lichter van gewicht en minder massief. Ook zie je binnenzonwering vaak vrijwel niet vanaf de buitenkant, mits natuurlijk gesloten. 

Echter, binnenzonwering heeft ook enkele nadelen. Een belangrijk nadeel is dat het vele malen meer warmte doorlaat. Doordat de, vaak stof, warm wordt door de zon warmt de woning aan de binnenzijde alsnog op. Bovendien kunnen bepaalde soorten binnenzonwering, zoals gordijnen en stoffen tinten, gevoelig zijn voor verkleuring door langdurige blootstelling aan de zon.

Binnenzonwering biedt dus veel privacy echter minder wering tegen de warmte van de zon.

 

Wanneer kies je voor buitenzonwering

Buitenzonwering, zoals zonneschermen, luifels en rolluiken, biedt verschillende voordelen ten opzichte van binnenzonwering. Zo is het buitengewoon effectief in het blokkeren van warmte en UV-stralen, waardoor het de temperatuur binnenshuis comfortabeler houdt en het beschermd meubels en interieurartikelen tegen verkleuring.

Een ander voordeel van zonwering aan de buitenzijde is dat het het uitzicht en de esthetiek van een gebouw niet verstoort. Zo kunnen de goed ontworpen zonneschermen en luifels van STERK Zonweringen vrijwel overal geplaatst worden.

Natuurlijk zijn er ook enkele nadelen verbonden aan buitenshuis zonwering. Het kan bijvoorbeeld duurder zijn om te installeren dan binnenzonwering, en het kan beperkingen opleggen aan de manier waarop je je ramen kunt openen en sluiten.

Terug naar blog